Metodă ușoară de a recupera taxele plătite

Înregistrați-vă acum, durează doar câteva minute

Cetățenii români care au lucrat în străinătate ar putea fi amendați

Cetățenii români care au lucrat în străinătate ar trebuie să se intereseze dacă sunt nevoiți să completeze declarațiile fiscale în țara în care au lucrat, pentru a nu primi amenzi în cazul netrimiterii acestora la termen. Foarte important este și depunerea acestor declarații fără erori, pentru a nu avea o surpriză neplăcută din partea autorităților fiscale străine. Managerul companiei ”RT Tax Romania”, care lucrează în domeniu rambursării taxelor din străinătate, A. Ciupe, a dat câteva sfaturi pentru românii care lucrează în străinătate.

Cel mai important lucru este să stiti dacă vă aflati în categoria celor care sunt obligați să depună declarația de venit după terminarea anului fiscal. Nu este necesar să depuneti declarații în toate țările. Dacă primiti o scrisoare de la autoritatea fiscală străină care vă îndeamnă să declarați veniturile dumneavoastră, ar trebui să răspundeți cât mai curând, în caz contrar veti fi amendați, iar în caz de neplată, va fi percepută o dobândă de întârziere. Amenda pentru întârziere se acordă și în cazul în care taxele nu trebuie să fie plătite, dar și în cazul în care au fost plătite.

Termenele limită pentru depunerea declarațiilor sunt diferite pentru fiecare țară în parte. De exemplu, în Germania, declarația fiscală pentru anul fiscal anterior, trebuie să fie depusă până la data de 31 mai, iar în Olanda până la data de 1 aprilie. În Regatul Unit anul fiscal se încheie la data de 5 aprilie, astfel cei care sunt obligați să depună o declarație, au termen să o depună în următoarele 6 luni — până la 31 octombrie.

Cele mai mari amenzi pot fi aplicate celor care au lucrat în Regatul Unit ca liberi profesioniști (self-employed) și nu a depus la timp declarațiile de venit. Angajații din aceste categorii trebuie să depună declarațiile de venit chiar și în cazul în care doar s-au înregistrat la autoritățile fiscale ca liberi profesioniști și nu au lucrat în astfel de domenii. Amenzile sunt alocate în functie de întârziere, adăugându-se dobânzile aferente.

„Cel mai memorabil caz pe care l-am înlâlnit a fost atunci când o persoană a primit o scrisoare de la autoritățile fiscale din Regatul Unit cu o solicitare de a plăti o datorie în valoare de 19000 GBP. Acesta a fost acumulată în 4 ani, prin adăugarea impozitelor neplătite, penalități și dobânzi. Această persoană a încheiat un contract cu administratia fiscală pentru a plăti această datorie în rate”, a spus A. Ciupe.

”Puteți deveni un debitor într-o țară străină, nu numai în cazul de neprezentare a declarației de venit la termen. Sunt și cazuri în care s-au depus declarații de venit pe cont propriu, dar au fost furnizate informații false, iar taxele nu au fost returnate. Administrația fiscală poate recalcula taxele pentru ultimii 5 ani fiscali, iar în cazul descoperirii unor discrepante, datoria dumneavoastră va fi recalculată. Sunt puține șanse de a scăpa de această datorie: informațiile de la o autoritate fiscală străină vor fi transferate autorităților fiscale române. Declarațiile fiscale pot fi depuse de o persoană în timp ce se afla în străinătate sau după ce s-a întors în România. Puteți să depuneți declarațiile personal sau cu ajutorul unui profesionist. De cele mai multe ori, când declarați veniturile și taxele plătite, se dovedește existența unui excedent de impozit, astfel o sumă considerabilă revine în buzunarul contribuabilului. Astfel, nu doar amenințarea primirii unei amenzi ar trebui să vă încurajeze a depune declarațiile fiscale, dar și returnarea unor sume mari din impozitul plătit în plus”, a declarat managerul ”RT Tax Romania”.

evz.ro 2015.01.09

Du-te înapoi
Sus