Metodă ușoară de a recupera taxele plătite

Înregistrați-vă acum, durează doar câteva minute

Ghidul de rambursare al impozitului pe venit pentru cei care au lucrat în străinătate

Majoritatea românilor care au lucrat în străinătate eşuează în a-şi recupera taxele deoarece sunt îngrijoraţi că acest lucru poate provoca anumite consecinţe nedorite.

Acest GHID asigură răspunsurile la cele mai importante întrebări pe care le-am auzit de la clienţii noştri în cei 12 ani de activitate de succes.

1. Ce este o rambursare a taxelor?

Orice persoană care a lucrat în străinătate, a avut un venit şi a plătit nişte impozite pe acest venit. Când se termină anul fiscal (ex. în Marea Britanie pe 5 aprilie, în Olanda – pe 31 decembrie), sau după ce a plecat de la locul de muncă şi a părăsit ţara, un angajat trebuie să aplice pentru rambursarea taxelor din statul unde a plătit taxele. După completarea formularelor de returnare a taxelor, personalul de la serviciul fiscal verifică datele personale completate şi calculează suma taxelor pe venit plătită în plus. Dacă s-a dovedit că a avut loc o supraplată, persoana respectivă va primi o rambursare a taxelor.

2. Cât durează până când primeşti rambursarea taxelor?

Durează aproximativ 2-3 luni pentru a vă primi taxele înapoi după ce aţi completat formularele de returnare a taxelor. Termenul de rambursare depinde şi de cum aplicaţi pentru rambursarea taxelor dumneavoastră: personal sau cu ajutorul profesioniştilor. După informaţiile noastre, cei care folosesc asistenţă profesională pot primi rambursarea mai repede.

3. De ce documente am nevoie pentru a primi o rambursare a taxelor?

De cele mai multe ori serviciile fiscale de peste hotare au nevoie de următoarele documente şi informaţii:
- O copie după paşaport sau carte de identitate;
- Un document care să ateste venitul şi taxele plătite pentru orice loc de muncă pe care l-aţi avut în străinătate.
Acest document poate include ultimul fluturaş de salariu sau documentele eliberate de către angajator (ex. în Marea Britanie şi Irlanda - Formularele P-45/P-60, în Olanda - Jaaropgave, etc.)
- Numele şi adresa angajatorilor dumneavoastră
- Numărul de asigurare socială din ţara străină.

Pentru mai multe informaţii despre documentelor necesare, vă rugăm să vizitaţi website-ul: www.recuperareataxelor.ro

4. Rambursarea taxelor reprezintă un proces legal?

Da. Pe baza legilor valabile în ţările străine, toată lumea trebuie să aplice pentru o rambursare a taxelor, deoarece rambursarea impozitului face parte dintr-un proces de completare pentru returnarea taxelor pe venit.

5. Se poate primi o rambursare a tuturor taxelor plătite în străinătate?

Da şi nu. Depinde de cât de mult aţi lucrat în străinătate, care a fost valoarea venitului dumneavoastră, în ce ţară aţi lucrat, etc. Folosiţi calculatorul nostru online pentru a afla care este suma pe care o puteţi pretinde înapoi. Acest calculator este uşor de accesat de către oricine şi poate fi folosit gratuit, trebuie doar să accesaţi ţara în care aţi lucrat: www.recuperareataxelor.ro. Suma medie a taxelor rambursate este de 2500 RON.

6. Voi putea lucra din nou în mod legal în străinătate după ce primesc rambursarea taxelor?

Da. O rambursare a taxelor este legală şi reprezintă un proces natural şi nu va avea niciun efect asupra oportunităţilor de angajare în străinătate.

7. Voi avea dreptul la o pensie/ un beneficiu de bătrâneţe în străinătate după ce voi primi rambursarea taxelor?

Da, veţi avea dreptul la o pensie, dacă aţi lucrat în străinătate pe perioada de timp prescrisă de lege, precum şi dacă îndepliniţi alte cerinţe. Rambursarea taxele nu are niciun efect asupra pensiei. Există două timpuri de taxe: sociale şi pe venit. Este posibil să primiţi doar taxele pe venit plătite în plus. Astfel, garanţiile sociale – pensia sau beneficiile de bătrâneţe - nu vor fi afectate. Rambursările de taxe nu au nimic în comun cu alocaţiile sociale şi garanţiile.


8. Este posibil să se trateze rambursarea de taxe ca o evitate a plătirii taxelor deoarece după ce taxele au fost recuperate apare că taxele nu au fost plătite nicăieri?

O rambursare de taxe nu poate fi tratată ca o evitare de plătire a taxelor. Nu toate taxele, ci doar o parte a taxelor pe venit plătite în plus sunt returnate. Dacă toate taxele plătite sunt returnate dintr-un stat străin, acest lucru presupune că venitul dumneavoastră a fost mai mic decât nivelul de venit minim neimpozabil din acel stat.

9. Este adevărat că este posibilă o returnare a taxelor doar în cazul în care o persoană lucrează în străinătate cel puţin doi ani?

Nu. Nu este important cât timp aţi lucrat în străinătate. Chiar dacă o persoană a lucrat 2 săptămâni şi a plătit taxe, taxele plătite în plus vor fi returnate.

10. Este posibil să primesc o rambursare a taxelor dacă nu am toate documentele necesare?

Da. Totuşi, în acest caz, este mai bine să căutaţi asistenţă de la un specialist în returnări de taxe care poate contacta fostul angajator sau personalul serviciilor de taxe şi să încerce să rezolve problema.

11. Poate o persoană să primească o rambursare a taxelor fără să caute asistenţă de la specialişti?

Da. Orice persoană poate contacta personal instituţiile fiscale a unei ţări străine şi să le trimită documentele. Experienţele noastră arată, totuşi, că nu este complicat să se trimită documentele; totuşi oamenii pot da de următoarele probleme:
- Au completat greşit documentele de rambursare a taxelor;
- Inspectorii fiscali au întrebări care nu pot fi răspunse într-o manieră profesională de unele persoane;
- Scrisorile se pot pierde prin poştă;
- Oamenii nu se pot face înţeleşi la telefon când primesc un apel de la inspectorii fiscali.

12. Cum pot începe procesul de returnare al taxelor?

Puteţi face acest lucru înregistrându-vă pe site-ul www.recuperareataxelor.ro sau contactându-ne la numărul de telefon +40-747-971545 sau pe email: info@recuperareataxelor.ro.


Despre RT Tax: Încorporată în anul 2000, compania oferă servicii de rambursări de taxe cetăţenilor care au lucrat în străinătate. RT Tax uneşte aproximativ 400 de organizaţii în 39 de ţări. Compania a ajutat peste 150,000 de persoane care au lucrat în străinătate.
 

Du-te înapoi
Sus